Mutaţie periculoasă a noului coronavirus

Schimbare dramatică în lupta cu virusul Sars-cov-2: vaccinul îndelung așteptat ar putea fi complet ineficient. Este concluzia sumbră trasă de autoritățile din Danemarca, aflate într-un amplu proces de eutanasiere a întregii populații de nurci. După ce s-a descoperit că virusul a suferit o mutatție la aceste animale si a fost transmis chiar și la om, date concrete arată că noua formă de COVID este rezistentă la anticorpii din vaccin.

O mutatie la care nimeni nu se astepta! Transformarile prin care a trecut virusului SARS-COV-2a luat prin surprindere intreaga suflare medicala.

„Infecția cu noua tulpină a virusului a fost detectată atât la populația de nurci, cât și la organismele umane. Prin urmare, am eșuat în încercarea de a limita răspândirea tulpinei la om. Virusul a înregistrat mutații la nurci. Iar mutațiile acestuia s-au extins la oameni. Este o problemă extrem de serioasă”, a afirmat Mette Frederiksen, premierul danez.

Pornita initial din Danemrca, acolo unde fermele de nurci au fost infestate in proportie majoritara, mutatia virusului s-a raspandit rapid in alte 5 tari de pe glob, printer care SUA, dar şi Spania sau Italia. Peste 200 de cazuri de infectări umane au fost raportate pana in prezent, iar asta are urmari ingrijoratoare.

„Noua mutație pe care virusul a suferit-o la nurci riscă să reziste în fața unui viitor vaccin anti-covid”, conform premierul danez.

Tulpina nou dezvoltata la animale are o transmitere rapida la om si slabeste capacitatea organismului de a forma anticorpi. In incercarea de a stopa raspandirea mutatiei, autoritatile daneze au anuntat eutanasierea nurcilor din toată tara, aproximativ 17 milioane.

„Luăm măsuri serioase pentru a anihila focarul în care s-a dezvoltat mutația. Toate nurcile vor fi eutanasiate, inclusiv cele complet sănătoase. Facem eforturi uriașe pentru ca întreaga operațiune sa fie finalizată cât mai repede cu putință”, a precizat Jeppe Kofod, ministrul danez de Externe.

In nordul Danemarcei, zona cu cele mai multe ferme de nurci, cetatenii sunt obligati sa stea 4 saptamani in izolare, fara drept de a parasi locuinta. Din cauza rapiditatii cu care se extinde noua tulpina, mai multe tari din Europa au inceput si ele sa ia masuri. Anglia si-a inchis granitele pentru danezi, exceptie fac doar cetatenii britanicii care revin de acolo si care trebuie sa stea 14 zile in carantina.

Marea Britanie, spre exemplu, este asteptata sa scoata pe piata vaccinul anti-Covid pana la finalul anului, insa din cauza acestei noi tulpini, eficienta serului este incerta.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *