Noi exceptii de la prezentarea certificatului verde. Ce se intampla cu pensionarii

CNSU a stabilit care sunt exceptiile de la prezentarea certificatului verde. Totodata, restrictiile in mall-uri si benzinarii au fost reglementate prin noua hotarare, publicata in Monitorul Oficial.

Potrivit HG, s-a stabilit faptul ca in mall-uri se va intra pe baza de certificat verde, scolile si gradinitele private pot invata in online sau

exceptarea de la masura de interzicere a accesului in incintele institutiilor publice centrale si locale, regiilor autonome si operatoriilor economici cu capital public, aplicabila persoanelor care nu fac dovada vaccinarii, trecerii prin boala in ultimele 180 de zile sau nu prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid si a urmatoarelor categorii:
a) participantii in cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive

de ordine si siguranta publica;

b) participantii in cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contraventionale sau administrativ-jurisdictionale;

c) persoanele care necesita acces la servicii medicale si prestatii sociale

d) persoanele care se deplaseaza la centrele de vaccinare in vederea administrarii vaccinului”.

De asemenea, se va intra cu certificat verde si in unitatile de cazare, in institutiile publice precum primarii sau Casa de Pensii, aici fiind exceptati varstnicii.

Exceptii la accesul in institutiile publice: pensionarii nu vor avea restrictii, pentru prestatii sociale, alocatii ale copiilor

Documentul cu noile masuri CNSU

”Se propune

exceptarea de la masura de interzicere a accesului in incintele institutiilor publice centrale si locale, regiilor autonome si operatoriilor economici cu capital public, aplicabila persoanelor care nu fac dovada vaccinarii, trecerii prin boala in ultimele 180 de zile sau nu prezinta rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infectia cu virusul SARS CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore si a urmatoarelor categorii:

a) participantii in cadrul procedurilor administrative derulate pentru motive de ordine si siguranta publica;

b) participantii in cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contraventionale sau administrativ-jurisdictionale;

c) persoanele care necesita acces la servicii medicale si prestatii sociale;

d) persoanele care se deplaseaza la centrele de vaccinare in vederea administrarii vaccinului”, se arata in document

Noile restrictii aprobate de autoritati la finele saptamanii trecute au intrat in vigoare luni, la miezul noptii. Acestea vizeaza in principal folosirea pe scara larga a certificatului verde,

astfel incat fara acest document se va putea intra doar in magazinele esentiale.

In realitate insa, din cauza unor scapari legislative, se pare ca autoritatile au omis sa treaca in ultima HG intrarea in unele spatii comerciale cu acest certificat.

O alta scapare importanta este cea legata de functionarea scolilor si a gradinitelor private. In HG privind noile restrictii nu si-a mai gasit loc si articolul initial din decizia CNSU, care se referea la suspendarea cursurilor cu prezenta fizica in scolile si gradinitele private

Raed Arafat a explicat, luni, intr-o conferinta de presa sustinuta la Palatul Victoria ca neconcordantele aparute intre decizia CNSU de saptamana trecuta si Hotararea de Guvern au fost generate pe fondul unor neintelegeri juridice.

“Intre hotararea CNSU de saptamana trecuta si hotararea de Guvern care s-a emis au fost unele diferente care au fost pe baza unei neintelegeri juridice si modul in care s-au translatat unele masuri nu a fost foarte clar, plus ca am mai sesizat unele chestii care trebuie clarificate”, a spus Raed Arafat.

laur