Noi reguli pentru ţăranii români

Gospodăriile cu mai mult de cinci porci devin entităţi comerciale, potrivit Ordinului care regrementează regimul exploataţiilor de creştere a porcilor din România. Noile măsuri au fost luate pentru limitarea răspândirii

Gospodăriile cu mai mult de cinci porci devin exploataţii comerciale. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a emis o poziție oficială cu pricier la ordinul care reglementează regimul exploatațiilor de creștere a porcilor din România.

Gospodăriile cu mai mult de cinci porci devin exploataţii comerciale

Reamintim că prin Ordinul nr. 24 din 2021, ministerul condus de Adrian Oros transformă exploatațiile de până la 5 capete de porci grași în ferme necomerciale, fără posibilitatea de a crește scoafe care să fete purcei și fără drept de comercializare. Peste pragul de 5 capete, exploatațiile trebuie să se înregistreze la Registrul Comerțului, potrivit Agrointel.ro.

Orice gospodărie care va avea mai mult de cinci porci va fi considerata „exploatație comercială” și va avea condiții speciale:

Proprietarul face duș înainte să intre la porci

Medic veterinar angajat

Spații de anesteziere și sacrificare

Filtru de securitate

Două garduri în zona animalelor

Precizările MADR cu privire la reglementările propuse pentru sectorul de creștere a porcilor:

“Această reglementare vine să îi protejeze pe cei care cresc porci pentru consum familial în gospodăriile proprii, cât și pe cei care au ferme comerciale (mici și mari) și respectă normele legale (peste 98%). Pentru ei nu se schimbă nimic.

Evoluția Pestei porcine africane în România a produs în 4 ani pierderi imense economiei românești și a cuprins tot teritoriul țării. Au fost ucise peste 700.000 animale, de la debutul bolii în anul 2017. Deficitul balanței comerciale la carnea de porc a ajuns la peste 500 milioane de euro anual.

România produce doar 25-27% din necesarul de consum. Importăm 75 % din carnea care se consumă în țară, deși avem un potențial imens.
Pentru controlul și eradicarea pestei porcine africane sunt necesare măsuri stricte de restricționare a circulației porcilor domestici și gestionarea numărului de mistreți.

Acest ordin reglementează creșterea și mișcarea porcilor domestici.

Ordinul clasifică exploatațiile de porci :

1. Exploatații non-comerciale (gospodăriile țărănești), unde pot fi crescuți pentru consum familial până la 5 porci. Pentru acestea nu se schimbă nimic.
2. Exploatații comerciale, unde sunt crescuți porci pentru comercializare. Acestea trebuie să îndeplinească norme minime de biosecuritate unde trasabilitatea să poate fi ușor verificată. De asemenea, luarea unor măsuri sanitare veterinare, în cazul apariției unor boli majore, să fie eficientă.

Ordinul vine să pună în legalitate activitatea a maximum 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalți 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale și respectă legea.

De asemenea, ajută la controlul și eradicarea Pestei porcine africane în România, la diminuarea pierderilor financiare și la relansarea creșterii porcului în România, pentru a acoperi măcar consumul intern.”

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.