O nouă materie pentru elevii de liceu. Ministerul Educației a făcut anunțul

În plină pandemie de coronavirus, când sunt răspândite, mai ales prin intermediul rețelelor de socializare,

o groază de informații menite să stârnească panică sau să alimenteze diverse teorii ale conspirației,

Ministerul Educației se pregătește să introducă în școli educația media, o nouă disciplină care îi va învăța pe elevi să discearnă între fake news și știri reale.

Totul, grație parteneriatului cu Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), organizație nonguvernamentală implicată activ

în domeniul media și angajată în proiecte de dezvoltare a competențelor media implementate în unitățile de învățământ din întreaga țară.

Prin programul „Predau educație media – Laboratorul de educație și cultură media”, elevii vor dobândi abilități de gândire critică, astfel încât să distingă faptele de opinii, să deconstruiască mesajele media și să poată interacționa într-un mod responsabil cu mediul online.

Ministerul Educației introduce educația media în școli

„Școala este locul în care se pun bazele noii generații de cetățeni, iar educatorii sunt primii care dau formă viitorului. Un viitor din ce în ce mai conectat și în care elevii au nevoie de competențe noi, care să îi ajute să fie cetățeni informați și responsabili.

Sunt convinsă că profesionalismul experților din Ministerul Educației, implicarea profesorilor și experiența CJI vor contribui la îndeplinirea obiectivelor acestui program”, a declarat ministrul Monica Anisie.

Concret, protocolul presupune:

implementarea unui modul de învățare extracurricular în domeniul educației media pentru copii și tineri;
minim 480 de cadre didactice de Limba și literatura română, care predau la nivel liceal, vor fi formate și certificate printr-un program conceput în acest scop;
instruirea în domeniul media a inspectorilor școlari pentru Limba și literatura română prin organizarea a trei sesiuni/ateliere regionale de profil;
operaționalizarea unei platforme de educație media pentru profesori și elevi, care să includă instrumente de formare, asistență, monitorizare/raportare și evaluare în sistem online;
un ghid privind drepturile copilului, ca parte integrantă a drepturilor omului, în contextul educației media
„La fel cum elementele de educație rutieră erau inserate în ore, când copiii mergeau la școală, așa sunt acum vitale conceptele de educație media, care să îi ajute pe elevi să fie în siguranță în fața asaltului de informații falsificate, cu potențial dăunător.

În ultimii patru ani, CJI a dezvoltat și testat la scară mică un model sustenabil de intervenție pentru construirea competențelor media pentru elevii de liceu, atât prin formarea și sprijinirea profesorilor de limba

și literatura română pentru a include elemente de educație media în activitatea curentă la clasă, cât și prin activitățile de formare pentru liceeni, realizate de experții noștri”, a declarat Cristina Lupu, directorul executiv al CJI.

Programul se înscrie în aria generală Media and Information Literacy (MIL), așa cum este descrisă de UNESCO, precum și în prioritățile Comisiei Europene, așa cum sunt ele formulate în DIRECTIVA (UE) 2018/1808 – Directiva serviciilor mass-media audiovizuale.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *