Ora de vară 2023. Nu uitaţi să schimbaţi ceasurile în weekend, vom dormi mai puţin cu o oră!

orarul de vară al celorlalte state ale UE. Practic, la acel moment era imposibil să se renunțe la această practică.

Dar, un mai târziu, Comisia Europeană a propus eliminarea schimbării sezoniere a orei, după un sondaj online la care au participat 4,6 milioane de repondenți – cea mai populară consultare de acest tip din istoria UE. 80% dintre votanți au fost pentru eliminarea acestei practici.

Ce state au vrut să rămână la ora de vară și ce state au preferat ora de iarnă

Apoi, Parlamentul European a votat și el pentru renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an. Astfel, începând cu 2021, fiecare stat din UE urma să aibă aceeași oră tot anul, rămânând la latitudinea țărilor să decidă dacă aceasta va fi ora de iarnă (”ora standard”) sau ora de vară.

Conform propunerii de atunci a Comisiei Europene, statele care decideau să menţină permanent ora de vară (printre care se numărau Franța, Portugalia, Cipru și Polonia) trebuiau să efectueze ultima schimbare în acest sens în ultima duminică din martie a anului 2021. Cele care preferau să rămână la ora de iarnă (de pildă, Finlanda, Danemarca sau Țările de Jos) urmau să facă schimbarea în ultima duminică din luna octombrie 2021. Era prevăzută, însă, şi posibilitatea unei amânări de 12 luni.

laur