Pașaportul COVID, documentul care va permite accesul liber pretutindeni, inclusiv la supermarket: „Este ceva ce nu a fost exclus”

Pașaportul de vaccinare este o inițiativă încă controversată și contestată de mulți!

Pașaportul de vaccinare ar putea să devină un document real care să deschidă toate ușile, nu doar granițele altor țăti. Guvernul londonez analizează propunerea potrivit căreia documentul care atestă imunizarea împotriva COVID-19 să fie prezentat și la intrarea într-un restaurant sau în incinta supermaketului.

La supermarket și la restaurant, doar dacă ești vaccinat anti-COVID

Așa sună propunerea ministrul britanic al Afacerilor Externe, Dominic Raab, care este acum în curs de examinare. Se pare că ideea acestuia nu este,însă, pe placul tuturor colegilor din Guvern, ministrul Trasporturilor declarând că pașaportul de atestare a vaccinului anti-COVID „nu este în cărți”.

Întrebat dacă pașaportul COVID va fi utilizat și la intrarea într-un pub sau în supermarket, ministrul de Externe londonez a răspuns:

Este ceva ce nu a fost exclus și este încă în dezbatere, dar desigur că trebuie să fie ceva care să fie realizabil. Cred că atunci când am privit mai atent la aceasta, fie că este la nivel internațional sau pe cel local, trebuie să știm că documentul care este prezentat este ceva pe care te poți baza, că este o reflectare precisă a statutului unui individ. Deci nu sunt sigur că avem o dovadă destul de puternică sau un răspuns complet în modul în care uneori este prezentat, dar desigur că vom analiza toate opțiunile”, a declarat Dominic Raab.

La nivelul Uniunii Europene încă nu s-a ajuns la un numitor comun în ceea ce privește acest pașaport de vaccinare, însă țări precum Spania și Italia, grav afectate de pandemia de coronavirus, se gândesc serios să introducă acest document controversat.

Oficialii din Danemarca au anunțat deja introducerea unor certificate electronice care le permite oamenilor să călătorească peste graniță și să ia masa în restaurante. Țări precum Belgia, Germania și Franța se opun deocamdată acestei inițiative.

Organizatiei Internatională a Aviației Civile: „Aplicații care să faciliteze validarea faptului că pasagerii au fost testați sau vaccinați”

Se pare că deja se lucrează intens la nivel intenațional pentru dezvoltarea unui pașaport electronic care să conțină informații legate de istoricul de vaccinare și testare al călătorilor, este anunțul directorului general adjunct al Organizatiei Internationale a Aviației Civile.

Există în acest moment mai multe inițiative pentru dezvoltarea unor aplicații care să faciliteze validarea faptului că pasagerii au fost testați sau vaccinați.

Cele mai cunoscute sunt International Air Transport Association ( IATA ) și Common Project al Forumului Economic Internațional Mondial. Ei sunt pe pirmul loc, în acest moment, în dezvoltarea de aplicații și utlizarea acestora cu companiile aeriene și aeroporturi”, a declarat Cătălin Radu, directorul general adjunct al Organizatiei Internationale a Aviației Civile.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.