Pensii 2024. Anunţ oficial, creşte vârsta de pensionare pentru femei

Pensii 2024. Ministrul Muncii a adus în discuție momentul optim pentru a ieși la pensie şi a explicat avantajele pentru femei în noua lege. Sorina Bucura Oprescu a evidențiat că de la 1 septembrie unii beneficiari de pensie vor primi mai multe beneficii. Ministrul Munciii s-a referit la reducerile legate de faptul că se poate ieși cu pensie anticipată, fără penalizări chiar și la vârsta de 40 de ani.

„Mă refer și la pensia pentru limită de vârstă. La faptul că ai o reducere, dar nu pentru faptul că ai copii în cazul femeilor. Mai sunt și alte aspecte. Mă refer la aspectele legate de faptul că un concediu de creștere copil este stagiu contributiv”, a spus ministrul Muncii.

Ministrul Muncii și Solidarității Sociale a abordat și problema concediilor de creșterea copiilor, concedii care sunt considerate vechime la pensie.

PENSII 2024. Concediile medicale pentru creșterea copilului vor fi calculate la stabilirea stagiului de cotizare

Cu alte cuvinte, Sorina Bucura Oprescu a subliniat că noua lege a pensiilor prevede beneficii pentru femei, după cum urmează:

PENSII 2024. Egalizare treptată a vârstei de pensionare până în 2035

Vârsta de pensionare se reduce cu 6 luni pentru fiecare copil (până la cel mult 3 ani şi 6 luni)
Concediul pentru creşterea copilului este considerat perioadă contributivă.

Altfel spus, dacă o mamă a stat în concediu maternal timp de patru ani pentru creșterea copiilor, perioada stagiului de cotizare crește automat cu patru ani, chiar dacă în acești patru ani beneficiarul nu a lucrat. De menționat este faptul că de aceleași beneficii se vor bucura și tații care au stat în concediu paternal de creșterea copiilor.

Anunțul făcut de Ministrul Muncii! A început tipărirea deciziilor de recalculare a pensiilor

„Subliniez o noutate a noii legi. Este considerată perioadă contributivă și concediul de creștere copil, fie că este concediu maternal, fie că este concediu paternal. Adică o mamă care a stat în concediu de creștere copil pentru doi copii, 4 ani, va avea o creștere a stagiului de cotizare cu patru ani”, a explicat ministrul.

În momentul de față femeile ies la pensie la 62 de ani și două luni și urmează ca din luna iulie pragul să crească la 62 de ani și trei luni. Până la finalul deceniului pragul de pensionare pentru femei va crește la 63 de ani.

Tipuri de pensie acordate după 1 septembrie 2024
Până în 2035, vârsta de pensionare pentru femei trebuie să crească eșalonat la 65 de ani. Ministrul Muncii a mai explicat și ce tip de venituri se acordă odată cu implementarea noii legi a pensiilor. Potrivit celor spuse de Simona Bucura Oprescu, tipurile de pensie sunt:

Pensia pentru limită de vârstă;
Pensia de invaliditate;
Pensia anticipată;
Pensia de urmaș.

Prin urmare, noua lege a pensiilor exclude o categorie de pensie și anume, pensia anticipată fără penalizări. Astfel, ieșirea prematură la pensie fără penalizări nu va mai fi posibilă după 31 august 2024, potrivit Realitatea.net.

laur