Raed Arafat, despre recordul de noi cazuri: “Dacă vom avea cifrele acestea încă o săptămână, vom vedea o presiune din ce în ce mai mare pe secţiile de Terapie Intensivă”

Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, anunţă că creşterea numărului de cazuri noi de COVID-19 pune o presiune pe sistemul sanitar, în special pe secțiile de Terapie Intensivă, transmite Antena 3.

România a înregistrat vineri, 7 august, 1.378 de cazuri noi de COVID-19, cel mai mare număr de la debutul pandemiei, iar Raed Arafat atrage atenţia că impactul acestor cazuri este pe secţiile de Terapie Intensivă.

“Noi acum suntem undeva pe la 1.100-1.300 de cazuri zilnice. Am depășit și 1.350, am avut un nou record săptămâna trecută. Impactul acestor cazuri este pe secțiile de Terapie Intensivă. Ne-am confruntat inclusiv cu situații-limită, unde a fost nevoie să mutăm pacienți de la unități sanitare care nu mai aveau cum să-i primească sau să-i asiste în alte zone unde existau locuri libere”, a spus Arafat.

Şeful DSU a precizat că acest lucru s-a întâmplat foarte rar în perioada stării de urgență, dar că acum e deja la ordinea zilei. Acesta a dat exemplu un caz de astăzi în care un pacient este transferat de la Mioveni la Galaţi cu elicopterul.

Raed Arafat:

Acum intră rolul nostru de coordonare, în sensul în care să prevenim să se ajungă la situația în care un pacient să se trezească că nu poate fi ventilat. Dacă continuă cifrele acestea încă o săptămână, vom vedea o presiune din ce în ce mai mare pe secțiile de Terapie Intensivă în mod deosebit.

Raed Arafat a mai spus că s-au luat deja primele măsuri în acest sens şi au fost suplimentate locurile la Terapie Intensivă în București. “Există acțiuni ca să suplimentăm și mai mult în Capitală. S-au suplimentat în Mureș, în Cluj, la Brașov urmează să se deschidă către sfârșitul lunii o secție modulară cu mai multe locuri pentru pacienți la ATI”, a mai spus Arafat.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *