Raed Arafat face anunțul: ”O spun în premieră.”

Raed Arafat, Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a vorbit despre testele rapide antigen care vor ajunge în țara noastră.

In articol:
Raed Arafat, despre testele antigen
Raed Arafat a vorbit în cadrul unei emisiuni televizate despre testele rapide antigen care îți oferă un rezultat precis în maximum 15 minute.

Raed Arafat, despre testele antigen
Conform declarațiilor lui Raed Arafat, aproximativ 300 de mii de teste rapide atigen vor ajunge în țara noastră. Oricine și-l va putea face pentru a aflat în maximum 15 minute dacă este infectat cu noul coronavirus.

”O spun în premieră. De mâine, începem distribuirea primelor 300.000 de teste rapide pe antigen, la nivel național, din cele 3 milioane care s-au contractat. Săptămâna viitoare vom distribui încă o tranșă.

Asta înseamnă că la nivel de servicii de urgență – camere de gardă, spitale, poate chiar la nivelul serviciilor de ambulanță, posibilitatea de a testa și a obține un rezultat rapid va fi mult mai mare. Deci testarea va fi mai intensă, mai frecventă și mult mai mare, decât să recoltezi și să aștepți PCR-ul a doua zi, sau, uneori chiar a treia zi. În faza de test rapid antigen vei avea rezultatul în 15 minute.”, a declarat Raed Arafat.

Până acum, testul rapid pe antigen trebuia să fie confirmat de un test PCR. Din ce știm, sunt discuții la nivelul Comisiei Europene de a recunoaște testul antigen rapid ca egal cu testul PCR, și să nu mai fie nevoie de confirmare.

Cele 3 milioane de teste încep să intre, primele 300.000 până sâmbătă vor fi distribuite. Deci vom avea o creștere a testării.

Citeste si: O nouă tulpină a virusului COVID-19 face ravagii în Marea Britanie. Cât de periculoasă este

Testul se va face la simptomatici, nu la asimptomatici. Serviciile de ambulanță o să le obțină în altă etapă. Mâine distribuim la unitățile de primiri urgențe, săptămâna viitoare începem să dăm și serviciilor de ambulanță. Și atunci când te duci la un simptomatic, poți să faci testul”, a precizat Șeful DSU.

De asemenea, Raed Arafat atenționează populația că aceste teste nu vor fi făcute tuturor, ci doar acelor persoane care au simptome specifice virusului SARS-CoV-2.

”Să înțeleagă lumea. Nu vom face teste la cerere, să cheme ambulanța să testeze. Exclus. Dacă ne chemi și vedem că nu ai simptome, nu te testăm, pentru că asta înseamnă că pui sistemul de urgență în dificultate.

Dacă te cheamă acasă cineva care are simptome, nu se simte bine, îl testezi, asta se poate.”, a mai spus Raed Arafat.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *