Româncă, fostă badantă în Italia, ajunsă cerșetoare în Spania:

O româncă fără adăpost, o viață care părea pierdută și un gest de solidaritate care a schimbat soarta unui destin aparent pecetluit. Soarta Zoniei, o româncă de 52 de ani, s-a schimbat radical prin bunăvoința unui cuplu din Barcelona, la care a contribuit și Consulatul român din Catania, Italia.

În ultimele luni, mulți oameni din Barcelona observaseră o femeie fără adăpost care obișnuia să rămână în zona stației de autobuz Pozzo di Gotto din Barcellona. Atenția a fost atrasă mai presus de toate de numeroasele pungi de plastic, de care nu s-a separat niciodată, în care a pus laolaltă tot ce adunase pentru a se proteja de frig și de foame.
Numele ei este Zonia Mazin, 52 de ani, de origine română, iaar povestea ei s-a terminat cu un final fericit, grație unui cuplu din Barcelona, ​​ajutat de niște prieteni care au contribuit la a reda speranța unei vieți noi româncei.
Zonia venise în Italia în căutarea unui trai mai bun în urmă cu aproximativ patru ani. Începuse să lucreze ca badantă pentru o familie din Giammoro și apoi, din nu se știe ce motiv, s-a mutat la Barcelona, ​​unde a trăit un coșmar, astfel că a trăit din cele câteva monede care i-au fost oferite de trecători.
Fostă badantă româncă în Italia, ajunsă cerșetoare în Spania

În ultima perioadă, femeia putea fi văzută în zona stației de autobuz AST din Barcelona. Zonia s-a remarcat întotdeauna pentru că arăta mereu îngrijitși ordonat. Adesea ea cerea doar ocazia să se spele pe mâini și pe față.
Povestea ei s-a schimbat de Crăciun în 2020, când un cuplu din Barcelona, ​​care vrea să rămână anonim, a prins drag de ea. A început să-i aducă o masă caldă la cină și apoi, după ce au prins destulă încredere în femeie a descoperit originea și primele informații despre istoria ei. Cuplul a contactat apoi un prieten, căsătorit cu o româncă, care s-a oferit ca interpret. În acest fel a putut afla mai multe detalii despre trecutul femeii, căruia i-a garantat și un acoperiș pe timpul nopții, de la sfârșitul lunii decembrie. Până atunci Zonia dormea ​​pe stradă, sau sub adăposturile stațiilor de autobuz sau în interiorul unor ruine abandonate.
Cuplul a reușit să afle exact zona de origine a Zoniei, iar prin consulatul român din Catania au început căutările pentru a afla dacă există vreo rudă în România. Fiul, ei a fost identificat și a fost contactat telefonic. Prin urmare, posibilitatea de a reveni în România a fost propusă femeii, care a primit-o cu bucurie, relatează site-ul italian 24live.it.
Și-a revăzut fiul după 4 ani

Împreună cu consulatul, care s-a ocupat de realizarea documentației necesară pentru călătorie, pornind de la un act de identitate valabil, deoarece femeia avea cu ea o fotocopie a unei vechi cărți de identitate românești și a unei alte cărți electronice emise în Italia, probabil în perioada în care a lucrat ca îngrijitor, cuplu de binefăcători a reușit să facă apoi demersurile pentru ca femeia să ajungă înapoi în România.
S-au ocupat de costul biletului pentru zborul Catania-București, activând și Protecția Civilă pentru a o însoți până la intrarea în avion. Zborul a plecat sâmbăta trecută și femeia a ajuns în România, unde și-a găsit fiul, care lucrează ca liber profesionist și care îi pierduse urma mamei.
La întoarcerea în România, femeia a adus doar câteva dintre lucrurile pe care le avea mereu cu ea la Barcelona. În sacoșele care i-au rămas în Spania, românca strânsese niște pături, niște haine, prosoape – pe care le-a folosit după spălare și chiar și câteva oale, semn clar al dorinței de a avea cumva o casă în care să locuiască.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.