SĂRBĂTOARE MARE MÂINE, 2 FEBRUARIE 2023! CE SĂ NU FACI CA SĂ-ȚI MEARGĂ BINE

Întâmpinarea Domnului este o sărbătoare mare pentru creștinii ortodocși! Pe data de 2 februarie are loc, în fiecare an, slujba care comemorează momentul în care Hristos este adus la Templul din Ierusalim de Fecioara Maria și de Iosif pentru împlinirea rânduielilor legilor.

Sărbătoare mare în casele românilor!

Întâmpinarea Domnului este sărbătorită anual la 40 de zile de la nașterea Mântuitorului Iisus Hristos, adică pe data de 2 februarie. Această sărbătoare este singura cu cruce roșie din toată luna februarie, iar în această zi există multe superstiții și obiceiuri care sunt respectate din moși-strămoși de creștini.

Pentru spor şi sănătate, în această zi de sărbătoare, credincioşii cinstesc icoana Maicii Domnului numită „Îmblânzirea inimilor împietrite” sau „Profeţia lui Simeon”. Tot în această zi se dă de pomană cozonac, colivă, fructe, legume și diferite preparate.

Tradiții și superstiții de Întâmpinarea Domnului

Această zi de sărbătoare este marcată și de multe tradiții și superstiții care sunt respectate de credincioși. În tradiţia populară, sărbătoarea este numită şi Ziua Ursului.

Conform vorbelor din bătrâni, dacă pe 2 februarie este soare, ursul părăseşte bârlogul. Dacă-şi vede umbra, el se sperie şi intră din nou în bârlog, prevestind astfel prelungirea iernii cu şase săptămâni. În schimb, dacă vremea este mai mohorâtă, iar ursul nu-și vede umbra, ursul va părăsi bârlogul, ceea ce înseamnă apropierea primăverii şi încălzirea vremii.

Tot în această zi, mamele ai căror copii sunt bolnavi trebuie să dăruiască lucruri de îmbrăcăminte copiilor săraci. Acest lucru aduce bucurii și alungă boala de la casa lor.

O superstiție care este respectată din străbuni spune că cei care consumă miere de albine în această zi sfântă vor avea ghinion și vor atrage energii negative, asta pentru că reprezintă o ofensă la adresa muncii ursului.

*Nu trebuie să te cerți cu cineva. Cei care vor face asta vor avea un an de rău augur.
*Nu ai voie să îi refuzi pe săraci.
*Nu e bine să faci treburi casnice, precum spălatul sau călcatul. Acestea atrag ghinion pe tot parcursul anului.
*Nu ai voie să ceri bani de Întâmpinarea Domnului.
*Este interzis și tăiatul cu foarfeca. Cei care vor face acest lucru vor ajunge să fie invadați de gândacii forfecari, mai spune o superstiție foarte veche.

laur