Știrea MOMENTULUI pentru români

Eveniment extrem de important în plan diplomatic pentru România. Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, va fi prezentă luni la București pentru a prezenta evaluarea PNRR.

Von der Leyen: „Este competența statelor UE să convingă oamenii să se vaccineze”

Cei trei demnitari răspund la întrebările jurnaliștilor.

(despre vaccinarea obligatorie a unor categorii profesionale)

von der Leyen: „Îi rog pe toți cei care nu s-au vaccinat să facă acest lucru. Este de competența autorităților naționale să convingă oamenii  să se vaccineze. ”Florin Cîțu: „Am avut acces la vacccin în același moment cu toate țările UE. Se iau în calcul unele variante pentru a accelera campania de vaccinare. Am văzut că a început să crească numărul vaccinărilor.Klaus Iohannis: „Fără implicarea președintelui CE nu am fi beneficiat de un  număr atât de mare de doze. La noi nu sunt mulți români care s-au vaccinat. Peste 10 milioane de doze de vaccin folosite. Este păcat că sunt atât de puțini. În timp ce noi avem atâtea cazuri, în Danemarca s-a renunțat la toate restricțiile pentru că aproape toți s-au vaccinat. Cu premierul vom reevalua campania de vaccinare ca să o punem pe roate. Este păcat să stăm cu atâția bolnavi când am putea să terminăm foarte repede această fază acută a vaccinării”

(despre situația politică din România)

Ursula von der Leyen: „Sunt ținte și puncte care trebuie atinse în PNRR, dar noi am oferit toată susținerea pentru a ne asigura că aceste ținte sunt atinse. Este un  sistem de verificare ca să ne  asigurăm că banii sunt investiți cum trebuie.”Florin Cîțu: „Sistemul de reforme vine la pachet cu investițiile. Indiferent de declarațiile politice din această perioadă, nu cred că există un  politician care vrea să se joace cu viitorul României în legătură cu PNRR”Klaus Iohannis: „Nu există niciun risc pentru că sunt reforme dorite și așteptate de toată lumea. A durat mult negocierea pentru că toți am dorit să avem un  plan care poate fi implementat imediat. Am dorit un plan  de modernizare a României cu termene și obiective concrete”

(când vor veni primii bani?)

Ursula von der Leyen: „Va dura patru săptămâni pentru aprobarea Consiliului European, iar apoi banii vor putea accesați imediat pentru că avem obligațiuni emise care au fost suprasubscrise pe piața de capital”.Florin Cîțu: „Din calculele noastre, la finalul lunii noiembrie, ar intra prima tranșă. Ar putea fi folosiți pe Românie educată și pe transporturi…”

(soluțiile UE pentru creșterea facturilor la energie?)

Ursula von der Leyen: „Analizăm motivele acestei creșteri la prețuri. Este un  fenomen global pentru că prețurile la gaze cresc peste tot. În timpul pandemiei, cererea a scăzut drastic, dar acum a crescut rapid, mai ales în Asia. Mă bucur că Norvegia a anunțat că va crește livrările pe termen scurt și sper ca și Rusia să facă acest lucru. Prețurile nu includ doar prețurile la gaze naturale. La resursele regenerabile, prețurile sunt stabile, iar aceasta este soluția. Vom discuta săptămâna viitoare la reuniunea informală a Consiliului  UE acest subiect, iar Comisia va veni cu o propunere.”Klaus Iohannis: „Nu întâmplător, dna președinte și cu mine am discutat destul de mult astăzi. Prețurile mari pe electricitate, în  special, nu sunt o problemă românească, este una globală. Soluțiile vrem să le căutăm împreună. Chiar dacă problema nu este la noi, trebuie să o tratăm la noi. Guvernul pregătește un  pachet pentru consumatorul vulnerabil, mai ales. Este nevoie de mult mai mult și aceste chestiuni sunt discutate la Guvern. Firmele au nevoie de măsuri active pentru că prețurile vor fi resimțite de economia reală. Noi vom veni cu soluții rapide și la nivel european vom veni cu soluții mai ample

laur