Studenții se întorc la facultate din februarie! Care sunt facultățile care își reiau activitatea
Din februarie, cursurile online vor rămâne doar o amintire pentru majoritatea studenților. Multe facultăți din țară își deschid porțile.
La facultate pentru seminare, laboratoare sau stagii
Primii care se întorc la facultate sunt studenții la Medicină
La Iași și Cluj se revine la sistemul hibrid
De mai bine de jumătate de an, studenții participă la cursuri online. Conform deciziei mai multor rectori din țară, tinerii se vor întoarce la facultate pentru seminare sau vor învăța în sistem hibrid. Printre facultățile care se deschid se numără UMF Timișoara, Politehnica din Timișoara și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj.
La facultate pentru seminare, laboratoare sau stagii
Studenții se vor pregăti să meargă fizic la laboratoare, stagii sau seminare. În ceea ce privește cursurile, ar putea rămâne tot online, sau în sistem hibrid. Decizia va fi luată de rectorul fiecărei facultăți.
Primii care se întorc la facultate sunt studenții la Medicină
Primul pas l-au făcut studenții de la Medicină, care s-au vaccinat în număr mare deja.
La Timișoara, mai bine de jumătate din cei peste 5.000 de studenți s-a vaccinat împotriva SARS-CoV-2.
Tinerii se vor întoarce la facultate începând cu 15 februarie, când începe cel de-al doilea semestru al anului universitar.
“În online e mai greu să relaţionezi cu un pacient şi erau mai mult prezentări de caz şi chestii simulate şi nu un pacient real. Acum noi îi rugăm pe studenţi să facă gărzi astfel încât în serviciul de gardă, unde numărul de pacienţi este foarte mare, să vadă aceşti pacienți, şi astfel vom recupera partea de abilităţi”, a declarat Octavian Crețu, rector UMF Timișoara.
Și la Universitatea Politehnica din Timișoara seminarele și laboratoarele vor fi susținute fizic, în principal pentru studenții din anii 1 și 4.
La Iași și Cluj se revine la sistemul hibrid
La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară, studenții au fost împărțiți după modelul sistemului hibrid. Jumătate va învăța în amfiteatru, în timp ce cealaltă jumătate online. La fiecare două săptămâni, tinerii vor face schimb.
”Vom începe cu anii 1 şi anii terminali timp de 7 săptămâni, activitate on-site, atât cursurile cât şi lucrările practice se vor desfăşura fata în faţă. Ceilalţi studenţi din anii intermediari vor desfăşura activitate online, dar numai parte de cursuri”, a anunțat Gerard Jităreanu, rector USAMV Iași.
Tot la sistemul hibrid vor recurge și: Politehnica Iași, Facultatea de Medicină Iași, dar și Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca.
Ceilalți rectori din țară nu au hotărât încă dacă cea mai bună soluție pentru studenți este reîntoarcerea la facultate în detrimentul cursurilor online.