Studiu: ceapa rosie ucide celulele canceroase

Acest tip de ceapa are unele beneficii majore in ceea ce priveste lupta impotriva cancerului, spun oamenii de stiinta.

 

Cand gatesti, nu stii daca ar trebui sa alegi ceapa rosie sau ceapa alba? Ei, bine, chiar daca ceapa te poate face sa plangi atunci cand o toci, cu siguranta nu o sa versi lacrimi dupa ce vei citi concluziile acestei noi cercetari din domeniul medical.

Dintre toate tipurile de ceapa, cea rosie este cea mai eficienta in ceea ce priveste distrugerea celulelor canceroase in cazul unor forme de cancer de colon si de cancer de san, potrivit unui studiu recent publicat in revista „Food Research International”, scrie rd.com. Iar acesta nu este singurul motiv pentru care ceapa rosie este considerata una dintre cele mai sanatoase legume pe care le poti manca.

Cercetatorii de la Universitatea Guelph au indepartat un antioxidant (quercetina) din cinci tipuri diferite de ceapa si au plasat acest antioxidant in contac direct cu celulele din cancerul de colon. Ceapa rosie a ucis mai multe celulele din cancerul de colon decat oricare alt soi de ceapa, au observat oamenii de stiinta.

Se pare ca nuanta mai inchisa a cepelor rosii, care indica un nivel mai ridicat de antocianine, un pigment care creste eficacitatea quercetinei, ar putea sa faca din cepele rosii niste luptatori puternici impotriva cancerului.

„Antocianinele au un rol esential in asigurarea culorii fructelor si legumelor, asa ca este logic ca ceapa rosie, care este cea mai inchisa la culoare din familia ei, sa aiba cea mai mare putere de combatere a cancerului”, a declarat autorul studiului, Abdulmonem Murayyan.

Potrivit lui Abdulmonem Murayyan, „cepele rosii activeaza anumite cai care incurajeaza celulele canceroase sa moara. Aceste cepe rosii contribuie la crearea unui mediu nefavorabil pentru celulele canceroase si astfel impiedica comunicarea dintre celulele canceroase, lucru care inhiba dezvoltarea lor”.

Desigur, oamenii de stiinta ne spun ca nu ar trebui sa „discriminam” ceapa. Fiecare soi de ceapa ofera aceste beneficii. „Toate tipurile de ceapa reprezinta niste luptatori puternici impotriva cancerului, datorita concentratiilor ridicate de antioxidanti precum antocianinele si quercetina”, spune Karen Ansel, autoarea unei carti despre superalimente care ne ajuta sa ne vindecam mai repede organismul. Dar ceapa rosie se afla mai presus de toate soiurile cu care se inrudeste, gratie cantitatii mari de pigment cum sunt antocianinele, pigmenti solubili in apa, care pot sa aiba culoarea rosie, violet sau albastru

Oamenii de stiinta spera sa testeze efectele cepei rosii pe oameni, in viitor. Pana atunci, poti incerca sa inlocuiesti cu usurinta ceapa alba cu ruda ei, ceapa rosie, pentru a te bucura de beneficiile antioxidantilor pe care aceasta ii contine.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *