Superstiții vineri 13, zi cu ghinion.

Superstițiile referitoare la ghinionul adus de ziua de vineri 13 sunt înrădăcinate adânc în tradiția populară. Vezi ce nu ai voie să faci în această zi ca să nu atragi suferința, iar ghinionul să nu se abată asupra ta.

Încă din cele mai vechi timpuri, ziua de vineri 13 a fost considerată cea mai ghinionistă zi din an, zi în care ghinionul și suferința se pot abate asupra oamenilor.

De aceea, pentru a se proteja de energia negativă și de eventuale catastrofe care pot avea loc din cauza zilei de vineri 13, s-au creat superstiții transmise din generație în generație.

Aceste superstiții legate de ziua de vineri 13 au avut menirea de a proteja de suferință și de ghinion pe cei care le respectau cu sfințenie, potrivit tradiției populare.

Superstițiile referitoare la ghinionul și suferința aduse de alăturarea numărului 13 zilei de vineri, fenomen care are loc o dată sau de maxim 3 ori pe an, sunt adânc înrădăcinate în cultura internațională, nu doar în cea românească
Potrivit istoricului Donald Dossey, originea ghinionistă a numărului „13” își are rădăcinile într-un mit nordic despre 12 zei care petreceau la Valhalla. Zeul Loki, care nu a fost invitat, a sosit ca al 13-lea invitat și a aranjat ca Höðr să-l ucidă pe Balder cu o săgeată cu vârful din vâsc.

Dossey spunea: „Balder a murit și întregul Pământ s-a întunecat.

Întregul Pământ a plâns. A fost o zi proastă, nefericită”. Acest eveniment major din mitologia nordică a făcut ca numărul 13 să fie considerat ghinionist și aducător de suferință.

Există totuși și niște superstiții prin care, potrivit tradiției populare, ne putem feri de ghinionul și suferința pe care ziua de vineri 13 le pot aduce în viața oamenilor.

Și deși Biserica Catolică a declarat că superstiţiile sunt păcate şi din ce în ce mai multe dicţionare definesc termenul de „superstiţie” drept o credinţă iraţională, sunt mulți cei care respectă superstițiile referitoare la ziua de vineri 13 ca să nu atragă ghinionul și suferința asupra lor sau a familiei.

Unele dintre cele mai cunoscute superstiții referitoare la ce să nu faci în ziua de vineri 13 pentru a te proteja de suferință este să nu porți haine de culoare neagră. Superstiția spune că cine poartă vineri 13 negru în scurt timp va fi îndoliat.

laur