Ucraina contraataca surprinzator: Avansuri in Herson, revenire spre

Armata ucraineana, care in ultimul timp a suferit o serie de infrangeri mici in Donbas in fata rusilor, pare sa fi trecut la contraofensive in mai multe parti ale tarii si a reusit sa recupereze teren.

In acelasi timp, situatia armatei ucrainene este dificila in Severodonetk, oras din Luhansk pe care rusii l-ar putea incercui daca avansurile din ultimele zile continua.

La nord de Herson, ucrainenii au traversat raul Inhulet si au capturat Davidiv Brid si au fortat trupele ruse sa se retraga la Andriivka-Bilorvivka, informeaza Euromaidan Press.

Ucrainenii incearca sa ‚‚taie’’ acolo legaturile dintre trupele rusesti din zonele Herson si Zaporoje.

In ‚‚punga’’ in care rusii incearca sa prinda fortele ucrainene din Donbas venind dinspre sud, sud-est si est, ucrainenii au contraatacat in partea de jos a acestei tentative de incercuire si au recuperat orasul Komisuvakha, fiind acum la doar 6.5 kilometri de localitatea Popasna, pe care rusii au luat-o in urma cu cateva zile, ceea ce a devenit sursa unei patrunderi serioase in teritoriul controlat de ucraineni.

In partea de nord a acestei pungi, rusii stau mai bine si au patruns in Severodonetk, punctul geografic cel mai avansat detinut de Ucraina in regiunea Donbas. Ei sunt aproape de a distruge si ultimele 2 poduri prin care se aprovizioneaza ucrainenii de acolo, ceea ce i-ar putea sili la o retragere. Succesul rusilor din ultimul timp de acolo se datoreaza si concentrarii teribile de bombardamente de artilerie si aeriana, precum si atacurilor pe timp de noapte ale unor unitati pregatite special pentru asta.

In schimb, in Harkov ucrainenii au revenit la ofensiva in ultimele 2 zile, dupa ce initiat avusesera succese importante, atingand chiar granita cu Rusia, dar fiind dati inapoi in unele zone de contraatacurile rusesti.

Ucrainenii au reluat localitatea Ternova, apoi au respins incercarile rusesti de a o recupera.

Ucrainenii au respins si incercarile rusesti si in zona Izium.

Razboiul din Ucraina devine tot mai complicat, cu cele 2 parti aflate intr-un relativ echilibru.

Intre timp, eforturile de mediere continua, cu cancelarul german Olaf Scholz si presedintele francez Emanuel Macron avand o discutie de 80 de minute cu liderul rus Vladimir Putin, pe care l-au indemnat sa se angajeze in negocieri directe cu omologul sau ucrainean, Volodimir Zelenski.

laur