ULTIMA ORĂ. Amenințarea fără precedent a Rusiei pentru România și celelalte state NATO

Dmitri Medvedev, fost președinte al Rusiei, a avertizat, marți, că statele NATO ar putea deveni o „țintă legitimă” în cazul în care vor furniza Ucrainei sisteme de rachete antiaeriene Patriot și vor trimite personal al Alianței în această țară.

„Dacă, așa cum a lăsat să se înțeleagă Jens Stoltenberg, NATO le furnizează fanaticilor de la Kiev sisteme de apărare Patriot – precum și personal al alianței – acestea se vor transforma imediat în ținte legitime pentru forțele noastre armate”, a amenințat Medvedev (foto articol), vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, pe Twitter, potrivit agenției de știri Baha.

Oficialul rus a acuzat Alianța că încalcă suveranitatea altor țări, declanșând lovituri de stat în întreaga lume și ucigând „zeci de mii de civili”.

Anterior, secretarul general al NATO a salutat oferta Germaniei de a furniza Poloniei sisteme de apărare Patriot după o explozie pe teritoriul său și a precizat că este la latitudinea Berlinului să decidă dacă dorește să îndeplinească dorința Varșoviei și să trimită în schimb sisteme Patriot în Ucraina.

Mai mult, Dmitri Medvedev, unul dintre principalii susținători ai lui Vladimir Putin, a transmis noi săgeți către Volodimir Zelenski, liderul Ucrainei.

Occidentul nu dorește să se rupă definitiv de Rusia, de aceea împinge Kievul să negocieze cu Moscova, dar președintele ucrainean Volodimir Zelenski este cel care nu vrea negocierile, pentru a nu recunoaște realitățile colapsului Ucrainei, e de părere vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev.

Fostul președinte al Rusiei a remarcat că nimeni, inclusiv polonezii, nu a acceptat „încercările stângace” ale Ucrainei de a transfera responsabilitatea pentru incidentul cu rachete din Polonia către Rusia. Iar acest lucru, potrivit lui Medvedev, este un simptom important că „toată lumea este foarte obosită de regimul de la Kiev”, în special Zelenski, „care în mod constant stârnește pasiuni” și „extorcă tot mai multe foloase cu bani și arme”.

„Statele Unite, NATO și Uniunea Europeană nu doresc o ruptură definitivă cu Rusia, plină de un Al Treilea Război Mondial. De aici și încercările frecvente de a face economii și de a raționa cu Kievul, de a-l împinge la negocieri”, a scris Medvedev.

Cu toate acestea, a continuat el, „Zelenski nu are nevoie de negocieri din motive egoiste destul de evidente și, în plus, acestea sunt foarte periculoase pentru el”.

„La urma urmei, dacă nu recunoști realitățile prăbușirii Ucrainei, este inutil să te așezi la masă. Și dacă o recunoașteți, propriii naționaliști, care sunt în legătură cu elita armatei, îi vor ucide. Și cui îi este frică să leșine”, consideră vicepreședintele Consiliului de Securitate. El a desemnat această situație cu termenul de șah „zugzwang” (când mutarea oricărui jucător duce la înrăutățirea poziției sale), potrivit TASS.

laur