ULTIMA ORA! Dacian Cioloş, primele măsuri pe care le va lua ca premier: „Să trimitem elevii în vacanţă două – trei săptămâni, să rupem ritmul de răspândire a virusului

Dacian Cioloş, premierul propus de Iohannis, crede că o soluţie pentru a scădea riscul de infectare cu COVID în rândul copiilor ar fi ca aceştia să fie trimişi câteva săptămâni în vacanţă.

Dacian Cioloş, premierul propus de Iohannis, crede că o soluţie pentru a scădea riscul de infectare cu COVID în rândul copiilor ar fi ca aceştia să fie trimişi câteva săptămâni în vacanţă.

Ne gândim de exemplu la o variantă în care în astfel de momente în care e evident că virusul se răspândeşte rapid, inclusiv prin participarea copiilor la şcoli, pe o perioadă limitată de două-trei săptămâni să trimitem copiii în vacanţă în perioada respectivă, să rupem cumva ritmul accelerat de răspândire a virusului, urmând ca mai târziu în vară să prelungim şcoala cu câteva săptămâni”, a explicat Dacian Cioloş la TVR.

Carantinarea ar trebui să fie o soluţie extremă, ultima soluţie. Şi chiar dacă am fi în situaţia să o aplicăm, ar trebui aplicată pe un termen limitat în nişte condiţii foarte clare.

Legat de certificatul verde, în anumite situaţii, probabil că va trebui să-l folosim. Ideea e să ne asigurăm că în acelaşi loc atunci când avem aglomeraţii. În anumite perioade ale săptămânii când e aglomerat, probabil că ar trebui folosit şi acolo (în supermarketuri).

Pentru astfel de măsuri, avem o echipă care lucrează în partid, medici cu experienţă în sistemul sanitar. Dacă voi fi premier, cu ei mă voi consulta dacă voi lua astfel de măsuri”, a precizat Cioloş.

„Astfel de decizii care restrâng drepturile şi libertăţile cetăţenilor trebuie luate pe baza unor criterii foarte clare. Trebuie explicate oamenilor. Dacă nu îi avem pe oameni de partea noastră, degeaba luăm măsuri.

Dacă oamenii nu le respectă pentru că nu înţeleg de ce le luăm, avem efectul invers apoi”, a adăugat el. scrie romaniatv

laur