ULTIMA ORA! IPS Teodosie: „Nu acceptaţi să vă vaccinaţi”. Reacția fermă a Patriarhiei

Reacţie fermă a Patriarhiei, prin care se dezice, de arhiepiscopul Teodosie. Acesta a ajuns din nou în centrul atenției după ce i-a îndemnat, indirect, pe credincioși să nu se vaccineze.

Declarația controversată vine în condițiile în care România, cu o rată de vaccinare extrem de scăzută, se confruntă cu o explozie a îmbolnăvirilor și deceselor de Covid.

Invitat la un post de radio al Arhiepiscopiei, Teodosie a pus sub semnul întrebării măsurile de protecţie şi chiar eficiența vaccinării.

IPS Teodosie: ”Este o neorânduială aş putea spune în această forţare care este nefirească, fără temei, şi cu rolul de a vă speria ca să vă vaccinaţi forţat. Nu acceptaţi”.

Clericul merge mai departe şi îi îndeamnă pe oameni să apeleze la justiţie dacă sunt obligaţi să se vaccineze, deşi acest lucru este fals. În România, vaccinarea este opţională şi gratuită. Falsă este şi declaraţia lui Teodosie că vaccinarea va înceta.

IPS Teodosie: ”Am citit clar că Uniunea Europeană a anunţat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este este cea mai intensă propagandă pro vaccin şi a obligativităţii vaccinului? Nu vă mai speriaţi. Mergeţi şi dacă vi se interzice faceţi sesizare şi vă vor apăra”.

Declaraţia a stârnit revoltă în rândul Bisericii Ortodoxe care s-a dezis total de cuvintele Arhiepiscopului.

Patriarhia Română a reacţionat imediat şi condamnă vorbele IPS Teodosie. Potrivit unui mesaj trimis de purtătorul de cuvânt, Vasile Bănescu, Biserica nu se poate amesteca în probleme strict medicale, cum este şi vaccinarea.

Ba mai mult, în contextul în care secţiile de terapie intensivă din ţară sunt pline de bolnavi, fiecare credincios are datoria de a asculta sfaturile medicilor.

Şi prefectul Constanței a reacţionat la declaraţiile lui Teodosie:

Silviu Cosa, prefectul judeţului Constanța: ”Vaccinul este de altfel singura cale către normalitate, singura cale către o viaţă aşa cum era înainte de pandemie. Cu toţii ar trebui să fim preocupaţi să ne ajutăm şi să ne luminăm semenii, nu să îi îndrumăm pe calea întunericului şi a suferinţei”.

De altfel, pe numele IPS Teodosie au fost depuse până acum două plângeri penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor după ce a oficiat slujbe cu mii de credincioşi, de Sfântul Andrei şi Bobotează, cu toate că în acel moment adunările mari de oameni erau interzise.

Arhiepiscopul Teodosie a intrat şi în vizorul Patriarhiei de mai multe ori din cauza declaraţiilor sale controversate. 

laur