Ultima oră! Medicul Musta a rupt tăcerea: Ce se întâmplă cu BRAȚELE pacienților care se vaccinează anti-covid

Duminică la ora 08:00 va începe campania de vaccinare a personalului medical de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.

Astfel, medicii care lucrează în această instituție vor primi prima doză de vaccin împotriva SARS-CoV-2, iar printre aceștia se numără și cunoscutul medic Virgil Musta.

Cu această ocazie, acesta a vorbit, într-un interviu acordat Adevărul, despre ce se va întâmpla în perioada următoare, în contextul în care vaccinul a ajuns și în România.

„E un vaccin mult aşteptat de către noi, pentru că e singura noastră şansă să ţinem pandemia sub control. Am văzut că în ultimul timp numărul de cazuri a crescut atât de mult încât sistemul de sănătate a fost pus într-o presiune fantastică. Au murit foarte mulţi oameni. Vaccinul reprezintă o speranţă pentru toţi cei aflaţi în categorie de risc, cât şi a noastră, a cadrelor medicale. Avem speranţa că putem să stăpânim mai bine acest război pe care-l ducem cu virusul. Iată că în întreaga Europa s-a stabilit ca în aceeaşi zi să se înceapă vaccinarea”, a declarat specialistul.
Musta: Această tehnologie a mai fost folosită, dar nu în vaccinare
Medicul a explicat că tehnologia utilizată de către cercetătorii de la Pfizer-BioNTech a mai fost utilizată în medicină, dar nu în producerea de vaccinuri.

Totodată, el a ținut să explice că în continuare vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă pentru a preveni anumite boli, printre care și COVID-19.

„Tehnologia asta a mai fost folosită pentru terapie, dar nu în vaccinare. Este un vaccin care foloseşte un ARN mesager ca să poată transmite informaţia genetică şi care acţionează asupra porţiunii S a virusului, proteina cu care virusul se fixează de receptorii celulelor gazdă, astfel reuşind anihilarea acestui virus. Ca principiu, vaccinarea este metoda cea mai eficientă de a preveni boala. În decursul istoriei s-a reuşit eradicarea unor boli prin vaccinare sau diminuarea numărului de cazuri, cum este de exemplu poliomelita”, a explicat Virgil Musta pentru Adevărul.
Cele mai multe dintre efectele secundare apar la nivelul brațului
Specialistul a mai explicat că, în pofida temerilor unor oameni referitoare la perioada scurtă de dezvoltare a vaccinului, serul este sigur, deoarece tehnologia actuală permite parcurgerea rapidă a anumitor stadii de dezvoltare, fie că este vorba de medicamente, fie că este vorba de vaccinuri.

El spune că vaccinul împotriva SARS-CoV-2 nu are efecte adverse mai grave decât în majoritatea vaccinurilor și spune că cele mai multe efecte sunt la nivelul brațului, acolo unde se injectează substanța.

„E adevărat că au fost studii de scurtă durată, însă tehnologia la ora actuală ne permite să creăm foarte repede, să parcurgem foarte repede anumite stadii de dezvoltare ale unor medicamente sau vaccin, cu la fel de mare performanţă a produsului. Acest vaccin nu are efecte adverse mult mai mari sau mai rele decât marea majoritate a vaccinurilor. Marea majoritate a efectelor sunt la nivelul braţului, acolo unde se injectează, poate apărea o durere, roşeaţă, care în decurs de câteva zile dispare.

Mai pot apărea efecte legate de greaţă, astenie, oboseală, ameţeală. Foarte rar au fost depistate efecte mai severe. Dar nici nu se ştie exact dacă aceste efecte s-au datorat vaccinului propriu-zis sau al unei alte comorbidităţi ale respectivului pacient. Am convingerea că va fi bine şi militez pentru vaccinare. Pe de altă parte, vaccinul nu este obligatoriu. Sunt de acord că nimic nu trebuie să fie obligatoriu. Oamenii trebuie să vadă beneficul pe care-l pot avea în urma vaccinării, iar dacă merită atunci să se vaccineze. Acest vaccin are un profil bun de siguranţă. În plus, există riscul ca cei care nu se vaccinează, pentru că e o acţiune la nivel internaţional, să nu se mai poată deplasa dintr-o parte în alta fără un buletin de vaccinare”, a mai spus Virgil Musta.
România a recepționat cele 10.000 de doze de vaccin împotriva noului coronavirus. Ajunse în țară vineri, de Crăciun, vaccinurile au luat drumul Capitalei, iar sâmbătă, 26 decembrie, au fost recepționate de specialiștii Institutului Cantacuzino.

laur

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *