Un grup de motocicliști înarmați au ucis peste 50 de persoane: „Aproape fiecare casă din sat a căzut victimă acestui atac”

Cel puțin 50 de persoane au fost ucise, iar altele au fost răpite de motocicliști înarmați în statul Katsina din nord-vestul Nigeriei. Victimele depășesc 50 de persoane, după cum informează autoritățile locale.Zeci de oameni înarmați, pe motociclete, au luat cu asalt Kankara, duminică seara, potrivit declarațiilor făcute de comisarul de stat pentru afaceri de securitate Nasiru Babangida Mu’azu.

Atacurile bandelor armate din nord-vestul și centrul Nigeriei au devenit aproape obișnuite, având loc periodic, autoritățile fiind incapabile să le oprească și să stopeze violențele, în ciuda promisiunilor guvernului și forțelor de securitate că lucrează pentru a pune capăt acestei probleme de securitate deja răspândite larg în zonă.

Locuitorii au declarat pentru BBC că zeci de bărbați înarmați, pe motociclete, au intrat în comunitate, împușcând fără să îi intereseze pe cine: femei, bărbați, copii sau bătrâni. De asemenea, bandiții au și jefuit și distrus mai multe magazine înainte de a răpi un număr nespecificat de săteni.

„Oamenii uciși de bandiți sunt peste 50, pentru că unele cadavre încă sunt recuperate din tufișuri. Au ucis copii, femei și bărbați și au răpit un număr uriaș de oameni. Au rănit peste 30 de locuitori care în prezent primesc tratament la spitalul general”, a spus un locuitor anonim.

Un alt locuitor, Abdullahi Yunusa Kankara, a declarat pentru Reuters că a scăpat de atac, despre care a spus că a continuat până la primele ore ale serii.

„Orașul nostru s-a transformat într-o zonă a morții. Aproape fiecare casă din sat a căzut victimă acestui atac. Mai multe cadavre au fost recuperate în această dimineață”, a spus el.

Locuitorii supraviețuitori încearcă să stabilească câți oameni au fost răpiți de fapt.

Nu este singurul incident de acest gen din zonă. În 2020, peste 300 de elevi au fost răpiți dintr-un internat pentru băieți de la periferia orașului Kankara de o bandă de oameni înarmați pe motociclete. Ulterior, copiii au fost eliberați după o săptămână, după ce guvernul statului Katsina a confirmat că sunt în discuții cu răpitorii.

În luna martie a acestui an, zeci de pasageri au fost răpiți într-un atac în plină zi, tot în aceeași zonă din Katsina, statul din care provine fostul președinte nigerian Muhammadu Buhari.

laur