Un nou cutremur s-a produs în Gorj marți, 4 aprilie. Ce intensitate a avut acesta?

Un nou cutremur s-a produs marți dimineață în Oltenia.

Marți, 4 aprilie, la ora 5:46 s-a produs un nou cutremur în Gorj. Ce magnitudine a avut și la ce adâncime s-a produs acesta?

Marți dimineață a avut loc un nou cutremur în Gorj

Institutul Național de Cercetare- Dezvoltare pentru Fizica Pământului(INFP) informează că un nou cutremur s-a produs în Gorj marți, 4 aprilie, la ora 05:46:47. Acesta a avut o magnitudine de 2.0 pe scara Richter
Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 19km NV de Târgu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 67km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 94km E de Reșița.

Un alt cutremur a avut loc luni seară

De asemenea, luni, 3 aprilie, a avut loc încă un cutremur în județul Gorj. La ora 20:34:11 (ora locală a României) s-a produs în OLTENIA, GORJ un cutremur slab cu magnitudinea ml 2.2, la adâncimea de 14km.

Acest cutremur s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 21km NV de Târgu Jiu, 66km NE de Drobeta-Turnu Severin, 67km S de Hunedoara, 82km S de Deva, 93km E de Reșița.

Cutremure semnificative care au avut loc în județul Gorj

Alte cutremure mai semnificative produse în zonă, de-a lungul timpului, au fost înregistrate în următorii ani:

– 1912 – 4,5 grade, adâncime 10 km

– 1916 – 3,9 grade, adâncime 10 km

– 1962 – 4 grade, adâncime 16 km

– 1963 – 4,5 grade, adâncime 10 km.

Ce sunt cutremurele?

Cutremurele sunt fenomene naturale cauzate de eliberarea de energie în interiorul Pământului în urma fracturării rocilor supuse tensiunilor acumulate. Suprafața de-a lungul căreia rocile „se rup” și se deplasează se numește plan de falie. Cutremurele din România de origine tectonică se produc de-a lungul unor falii crustale (situate la adâncimi < 60km) sau la adâncimi intermediare (aproximativ între 60 si 200 km adâncime). Magnitudinea (M) unui cutremur este o mărime adimensională ce caracterizează energia eliberată în focarul unui cutremur sub forma de unde seismice se determină, în mod uzual, pe scara Richter folosind înregistrările diferitelor stații seismice. Ce au declarat experții? În urma cutremurelor din Gorj, reprezentanții INFP au avut mai multe ieșiri publice în care au subliniat că nu se pot face predicții ale cutremurelor. – „Pământul nu poate fi pus într-o formulă. Nu putem să facem preziceri. – Nu există nicio metodă de a face predicții pentru cutremur, la nivel mondial, nu există o formulă. – Aceste sisteme de forțe care apar în scoarța terestră au un caracter complex și haotic, nu evoluează într-un mod ușor de prezis. Este imposibil de spus ce se va întâmpla exact în viitor Un olandez a început o „predicție” cu „sooner or later” (mai devreme sau mai târziu). Aceasta nu este o predicție. Astfel de „predicții” nu au cum să fie acceptate de comunitatea științifică. – Aparatele înregistrează mișcările în timpul producerii seismelor, nu le pot prevedea”, au afirmat specialiștii de la Institutul pentru Fizica Pământului.

laur