Un nou val de scumpiri în România: „Cu 100 de lei nu prea poţi să mai cumperi nimic”

Ceea ce simţim cu toţii ori de câte ori mergem la cumpărături ne este confirmat acum şi de statistica oficială. Preţurile alimentelor de bază nu se opresc din creştere. Asta în vreme ce salariile multora dintre noi au avut de suferit din cauza pandemiei. În topul scumpirilor au fost, şi luna trecută, legumele si fructele.

România trece printr-un nou val de scumpiri. Confirmarea vine chiar de la Institutul Naţional de Statistică. În luna iulie, rata anuală a inflaţiei, cea care măsoară evoluţia preţurilor, a urcat la 2,8%.

Fructele proaspete s-au aflat și luna trecută în topul scumpirilor. De la începutul anului și până acum prețul lor a crescut cu aproape 25 de procente. Mai mulți bani am lăsat și pentru conservele din fructe, dar și pentru citrice. Singurele alimente care s-au ieftinit au ouăle și cartofii.

Şi fasolea este mai scumpă acum. În şapte luni de zile, preţul a crescut cu aproape 18 la sută. Spre exemplu, în piaţa Obor din Capitală, un kilogram de fasole galbenă se vinde acum chiar şi cu 12 lei. Ceva mai ieftine sunt roşiile. Undeva la șapte lei kilogramul. Iar un kilogram de ceapă costă chiar şi cinci lei.

Adevărul e că din primăvară piaţa e foarte scumpă.

„În momentul de faţă cu 100 de lei nu prea poţi să mai cumperi nimic. Nu reuşeşti să cumperi elementele de bază”, spune un cumpărător.

Comercianţii au şi o explicaţie pentru creşterile de preţuri: „Noi care muncim la țara facem investiții. Un kilogram de folie foarte scump, sămânța scumpă. Avem niște munci foarte costisitoare. E cu bani mulți. Investim foarte foarte mult”.

De 50 de ani, Nicolae îşi vinde marfa la piaţă. Spune că niciodată n-au mers atât de prost vânzările. Pandemia aproape că l-a lăsat fără clienţi: „Vânzările merg cam slăbuț din cauza pandemiei. Lumea vine la piața mai rar. Asta este. Norocul nostru e că ăștia de la UE ne-a dat subvenția aia de 3.000 de euro. Așteptam să ne intre. E binevenită”.

Alt producător, aceeaşi poveste.

Din cauza pandemiei, din cauza secetei, trebuie să ridici preţurile un pic mai mult, dar le ridici şi le cobori că nu merge vânzarea.

De scumpiri n-o să scăpăm nici în perioada următoare, ne avertizează experţii.

Adrian Benţa, economist: Acest indicator de 2,8 la sută rată de inflație nu este una foarte mare după criză economică pe care am parcurs-o și o parcurgem în continuare. Tendința e evident de creștere a prețurilor. Piuata românească, producția României nu acoperă cererea și atunci avem nevoie de import.

Şi viciile ne-au costat mai mult luna trecută. Ţigările s-au scumpit de la începutul anului şi pana acum cu mai bine de şase procente. Vestea bună este că benzina si motorina s-au ieftinit cu opt procente.

Admin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *