Veste cumplită pentru toată România! Raed Arafat a făcut anunţul personal: Un cutremur poate să…

Raed Arafat a făcut anunțul momentului pentru toată România! Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus adevărul despre spitalele din țara noastră și dacă ele ar putea într-adevăr face față producerii unui cutremur major.

Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a anunțat, joi, că în cel mult doi ani vor fi trei spitale mobile în Europa, dintre care unul va fi amplasat în România.

Șeful DSU a ținut să precizeze că în cazul producerii unui seism catastrofal sunt folosite mai ales spitale mobile.

Spitalele din România, în pericol în caz de cutremur

„Au fost consolidate în ultima perioadă. Asta înseamnă că ne întăreşte faptul că ele vor rămâne în picioare la un cutremur. Dar problema spitalelor e alta, nu e numai prăbuşirea.

Când se întâmplă un cutremur, spitalul ca să fie funcţional trebuie să fie pregătit, trebuie să aibă toate echipamentele fixate, surse de apă, surse de curent, toate utilităţile funcţionale.

Un cutremur poate să ducă la incapacitarea unui spital, chiar dacă el se află în picioare şi nu are problemă structurală. Din cauza asta planurile de intervenţie includ în primul rând spitale de campanie.

Şi aici avem, mai ales după pandemie, spitalul principal al MApN, la care s-au alăturat încă două spitale de campanie ale Ministerului Apărării, şi încă un spital care este recent preluat de DSU şi care poate fi şi astăzi utilizat în astfel de situaţii.

Pe lângă asta, mai avem două proiecte europene în care suntem implicaţi. Unul e pe fonduri europene româneşti în care suntem implicaţi în achiziţia unui spital mobil de nivel II, cu toată dotarea lui, la care aşteptăm să se deruleze procedura.

Anul acesta sperăm să-l primim. Dar mai este şi un proiect european care se numeşte EMT (Emergency Medical Teams), unde România este membră”, a declarat Raed Arafat.

România va avea unul dintre cele trei spitale mobile din Europa

Mai mult, Raed Arafat, a menționat că în cel mult doi ani vor fi trei spitale mobile în Europa, dintre care unul va fi amplasat în România, sub Protecţia Civilă.

„Aceste spitale au toate dotările necesare, de la CT, la sală de operaţii, la absolut totul. Pe lângă asta, dacă ai o situaţie, să zicem că în Bucureşti, noi nu trebuie neapărat să asigurăm tratamentul în Bucureşti. Trebuie să ieşim din ideea asta de cutii, să înţelegem că vorbim de o ţară întreagă.

În momentul în care vezi că în Bucureşti capacitatea spitalicească nu poate să facă faţă, există toate modalităţile şi toate mijloacele la dispoziţia noastră pentru a trasfera bolnavii în alte zone din ţară care nu sunt afectate, aşa cum se întâmplă acum în Turcia”, a mai precizat șeful DSU

laur