Veste proastă pentru fumători. De la 1 ianuarie se scumpesc ţigările, cât va costa un pachet

Pentru al treilea an consecutiv, la 1 ianuarie 2021, industria tutunului din România va suporta încă o corecție

în sensul creșterii accizelor, pentru a răspunde cerinței Directivei 64/2011, astfel că țigările se vor scumpi din nou.

Începând din 1 ianuarie, nivelul accizei crește cu 5,6%, în două etape, până la 1 aprilie. Legea a fost promulgată în regim de urgență de către președintele României, pentru a evita posibilele sancțiuni ale Comisiei Europene.

Cu cât se scumpesc ţigările? Majorarea, calculată strict pe baza creșterii accizei, ar putea fi de 24 de bani/pachet (20 tigarete), de la 1 ianuarie, respectiv de 60 de bani/pachet, de la 1 aprilie.

Prețul însă este stabilit de producători în funcție de mai mulți factori, nu doar în funcție de acciză. TVA-ul, alte taxe plus acciza constituie 80% din preț, restul reprezintă costuri cu materiile prime, forța de muncă, distribuția, transportul, implementarea diverselor reglementări.

În acest am avut costuri suplimentare cu implementarea sistemului de trasabilitate a pachetelor, anul viitor vom avea directiva plasticelor și tot așa. Ponderea taxelor este covârșitoare, dar fiecare companie

își stabilește propria strategie de prețuri în funcție de diverse elemente specifice”, explică Gilda Lazăr, JTI, citată de gandul.ro.

Accizele încasate din vânzarea de țigarete însumează, după 11 luni, peste 12,3 miliarde de lei. Este cea mai mare sumă virată,

în fața altor produse accizabile, precum motorina (aprope 10,2 miliarde de lei), bezina fără plumb (2,8 miliarde de lei) sau berea (aproximativ 635 de milioane de lei).

Pe lângă țigarete, statul a încasat accize și din vânzarea altor produselor de fabricație internă destinate fumătorilor, iar cele mai consistente sunt din: produse din tutun încălzit- 95,5 milioane de lei,

tutun de fumat fin tăiat, destinat rulării de țigarete – peste 42,6 milioane de lei, vânzarea de țigări și țigări de foi – 24 de milioane de lei.

Alte sume vin din accizele încasate în vamă, iar din importul de țigarete, de exemplu, au mai venit peste 516 milioane de lei.

laur

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *