Vestea care cutremură Europa. Rusia face un anunţ ŞOC după deturnarea avionului din Belarus

Rusia sare în apărarea Belarusului în scandalul fără precent al deturnării unui avion cu pasageri pentru arestarea unui oponent al regimului de la Minsk.

Rusia a acuzat luni Occidentul de ipocrizie în reacția avută după deturnarea unui avion de linie Atena-Vilnius către aeroportul din Minsk.

Autoritățile bieloruse au invocat o alertă de bombă și au escortat cu un avion militar aeronava Ryanair, forțând-o să aterizeze duminică la Minsk. Apoi au reținut un jurnalist disident care se afla la bord.

Au urmat condamnări din partea țărilor europene, a Statelor Unite și a NATO. Rusia, în schimb, consideră că Vestul a reacționat într-un mod ipocrit, scrie presa internațională.

Este șocant faptul că Occidentul numește incidentul din spațiul aerian din Belarus „șocant”, a scris purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zakharova pe Facebook. „Ei ar fi trebuit să fie șocați de aterizarea forțată în Austria a avionului președintelui bolivian, la cererea Statelor Unite. Sau nu ar trebui să fie șocați de un comportament similar al altora ”, a mai spus oficialul de la Kremlin, citat de Reuters.

„Amenințare cu bombă, pe mail, de la Hamas”

Autorităţile belaruse au explicat luni că zborul Ryanair deturnat duminică spre aeroportul din Minsk cu un opozant politic la bord a fost ameninţat într-un email semnat de organizaţia palestiniană Hamas, relatează AFP.

„Noi, soldaţii Hamas, cerem ca Israelul să înceteze focul în sectorul Gaza. Cerem ca Uniunea Europeană să înceteze să susţină Israelul(….), iar dacă revendicările noastre nu sunt satisfăcute o bombă va exploda (la bordul avionului Ryanair) deasupra Vilniusului”, a declarat directorul pentru transport aerian din cadrul Ministerului belarus al Transporturilor, Artem Sikorski, potrivit Agerpres.

Tot luni, autorităţile belaruse au anunţat că echipajul zborului Ryanair a decis de unul singur să aterizeze la Minsk „fără ingerinţă”, după ce au fost informate despre ameninţarea cu bombă.

Jurnalistul de 26 de ani Roman Protaseveci, arestat împreună cu prietena sa

Duminică, un avion de vânătoare MiG-29 a decolat la ordinul personal al preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko pentru a intercepta zborul FR4978 al Ryanair care efectua cursa Atena-Vilnius, capitale a două state UE, şi care se afla în acel moment în spaţiul aerian belarus.

După aterizarea avionului la Minsk şi verificarea sa amănunţită, acesta a decolat din nou spre Lituania.

Între timp, poliţia belarusă i-a arestat pe opozantul Roman Protaseveci şi pe prietena sa Sofia Sapega, care se aflau la bord. Numeroşi responsabili din Occident cred că întregul incident a fost orchestrat, notează AFP.

Noi sancțiuni UE pentru Belarus

Liderii Uniunii Europene se reunesc, luni și marți, la Bruxelles, la o ședință extraordinară a Consiliului European. Pe agenda discuțiilor se numără și discutarea de noi sancțiuni pentru Belarus, după deturnarea avionului comercial.

Șefii de state și de guverne europene vor discuta despre „posibile sancţiuni” ale blocului comunitar împotriva Belarusului, care a forţat un avion de linie să aterizeze la Minsk şi a arestat un opozant, a anunţat un purtător de cuvânt al Consiliului European.

Lituania, ţara de destinaţie a aeronavei deviate la Minsk, a cerut ţărilor UE să recomande ca avioanele lor să evite spaţiul aerian al Belarusului.

Propunerea unei declaraţii comune va fi înaintată luni la summitul UE şi va include şi un apel ca incidentul să fie declarat o încălcare a regulilor Organizaţiei Internaţionale a Aviaţiei Civile, a precizat Ministerul de Externe de la Vilnius.

laur