Zăpada pune stăpânire pe România. Ce zone sunt vizate de ciclonul mediteraneean, care se îndreaptă spre țara noastră

Pregătiți-vă de iarnă! Vine în această săptămână. Meteorologii urmăresc cu îngrijorare un ciclon care s-a dezlănțuit în Italia, unde a adus ninsori puternice, viscol, și ger.

De joi se va îndreptă către noi, iar din calculele specialiștilor Administrația Națională de Meteorologie, ar putea ridica probleme în sud, în est, și în Carpații Meridionali. Sunt șanse să ne dăm cu sania și în București.

În Italia este atât de rău, încât meteorologii au emis alerte de condiții meteo extreme. Din cauza ninsorilor abundente și a temperaturilor scăzute, școlile sunt închise, iar traficul a fost perturbat în jumătate de peninsulă. În regiunea Emilia Romagna, din nord, abia se mai văd mașinile de sub troiene. Inclusiv în sudul țării, unde iernile sunt de obicei blânde, frigul şi viscolul fac legea.

În Sicilia, vântul a avut la rafală peste 100 de kilometri pe oră, iar Sardinia, insula cu plaje de vis, este acoperită, acum, de un strat de zăpadă de 30 de centimetri.

Meteorologii noștri spun că același ciclon se va muta și în România.

Robert Manta, meteorolog ANM:

„Ciclonul abia se formează și, în funcție de traiectoria sa, precipitațiile sub formă de zăpadă pot fi mai multe în sudul țării și să ne așteptăm la un strat mai extins de zăpadă. Mâine dimineață vom avea cel mai probabil avertizări de vreme rea, pentru fenomene meteo care se vor petrece până sâmbătă în cea mai mare parte din țară”.

Sâmbătă, meteorologii spun că sunt șanse mari să ne bucurăm de zece centimetri de zăpadă.

Joi seară se poate forma polei pe șoselele din estul, centrul și sudul țării. Vineri vântul se va dezlănțui inițial în Dobrogea. apoi în Carpații de Curbură. Temperaturile nu vor trece de patru grade ziua și vor fi sub pragul înghețului noaptea. De săptămâna viitoare, nopțile devin geroase.

În stațiunea Parâng, la 1600 de metri altitudine, stratul de zăpadă are între 20 și 30 de centimetri.

laur